Most Valuable Professional


View Jan Karel Pieterse's profile on LinkedIn subscribe to rss feed
Subscribe in a reader

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Audit !!!

Probeer onze RefTreeAnalyser
de beste Excel formule auditing tool.

Cursussen


Excel VBA voor Financials

Third party tools

Speed up your file

FastExcel
The best tool to optimise your Excel model!

Repair your file

Stellar Phoenix Excel Repair
Best tool to repair corrupt Excel sheets and objects
Home > Nederlandse site > Downloads
This page in English

Downloads

Dankwoord

Enkele bestanden die u vanaf deze website kunt downloaden, staan ook op Stephen Bullen's website.

Excel versies

De bestanden zouden allemaal moeten werken in Excel 97, 2000, XP, 2003, 2007, 2010 en 2013. Indien aanwezig de voor 2007, 2010 en 2013 aparte versie downloaden.

Donaties

Heeft u een tool gevonden die u veel werk bespaart? 

Excel invoegtoepassingen en werkmappen

Naam van de download Beschrijving en download link

RefTreeAnalyser

Ooit de logica achter een Excel bestand van iemand anders moeten uitzoeken? Ooit de spaghetti berg aan formule verwijzingen moeten ontwarren? Dan weet u wat een nachtmerrie dat kan zijn!

Nu is er de RefTreeAnalyser!

Name Manager

Name Manager De beste invoegtoepassing voor al diegenen die veel met gedefinieerde namen werken.

FlexFind

Flexfind vergemakkelijkt het zoeken en vervangen in een hele werkmap. Voer de te zoeken tekst in en Flexfind toont een lijst met alle gevonden locaties. Klik op een gevonden object om deze te selecteren in Excel. Kies waar gezocht moet worden: werkmap, werkblad of geselecteerd bereik. Zoekt en vervangt ook in vrijwel alle objecten van Excel. Vraagt desgewenst om bevestiging van elke individuele vervanging binnen de gevonden tekst.

Flexfind2007.zip  v5.3 Build 590 (21 apr 2016, gedownload: 26,972 keer). Dit is de versie voor Excel 2007, 2010 en 2013, kan niet gebruikt worden met eerdere Excel versies.

FlexFind.zip  v5.3, build 588 (27 okt 2015, gedownload: 46,297 keer) Screenshot

Nieuw in build 589:

Support voor de kop en voetteksten op de eerste pagina toegevoegd.

Helaas werkt versie 5.3 niet op een Mac. Voor de Mac gebruikers is Flexfind 5.1 (gedownload: 5,560 keer) nog beschikbaar.

Autosafe

AutoSafe.zip  v.3.5 (build 137, 27 januari 2015, gedownload: 47,012 keer)

Nieuw in Autosafe: Autosafe blijft opslaan, ook als Excel niet de focus heeft.

De standaard "Autosave" invoegtoepassing van Excel (met name Excel 2000 en ouder, Excel XP en hoger hebben een Autorecover optie ingebouwd) slaat werkmappen op op een vooraf ingestelde frequentie, waarbij de originele bestanden op de schijf worden overschreven. Dit is niet erg prettig, indien men van plan is het originele bestand intact te laten en de gewijzigde map op te slaan onder een andere naam. Tevens heeft de standaard invoegtoepassing geen herstel mogelijkheden die bestanden kan herstellen na bijvoorbeeld vastlopen van Excel of de PC. De Autosafe invoegtoepassing maakt kopieën van geopende en gewijzigde werkmappen (ook werkmappen die nog nooit opgeslagen zijn) op een ingesteld tijdsinterval in een door de gebruiker te kiezen directory. De originele bestanden worden daarbij niet overschreven, dat wordt aan de gebruiker overgelaten. Zodra een bestand (Werkmap) wordt gesloten, wordt de kopie verwijderd. Indien Excel niet op de normale manier wordt verlaten, zullen de reservekopieën nog in de directory staan. Autosafe detecteert dit en zal de gevonden bestanden aan de gebruiker presenteren.
Autosafe heeft een autoupdate functie.
Bevat de volgende talen: English, Dansk, Deutsch, Español, Français, Indonesia, Italiano, Nederlands, Norsk, Hrvatski, Slovenščina, Korean, Russisch, Litouws, Hongaars.

De vorige versie is nog steeds beschikbaar: Autosafe34.zip  (13 Januari 2003, 228k, gedownload: 8,391 keer) Merk op, dat deze versie bij opstarten een "licentie vereist" melding geeft bij pc's die aan een netwerk zijn gekoppeld.

Opmerking: Autosafe werkt niet in de Mac versie van Excel.

GoBack

GoBack.zip (8 april 2015, gedownload: 11,047 keer) Versie 1.0 build 009.

Soms moet men een grote werkmap bewerken, met veel bladen. Deze kleine invoegtoepassing houdt een lijstje bij van de bereiken die onlangs geselecteerd zijn en geeft de mogelijkheid om daarnaar terug te keren middels twee sneltoetsen: control-alt-p selecteert het vorige bereik en control-alt-n het volgende. Er wordt ook een knoppenbalkje toegevoegd met een keuzevak waaruit men rechtstreeks voorgaande bereiken kiezen kan en waarmee de invoegtoepassing tijdelijk uitgeschakeld kan worden.

Nu bijgewerkt zodat de interface netjes op het lint staat.

FollowCellPointer

FollowCellPointer.zip (10 februari 2015, gedownload: 13,716 keer) Versie 1.0 build 009.

Een klein tooltje dat je cel aanwijzer makkelijker te vinden maakt door er met een horizontale en vertikale pijl naar te wijzen. Laat de undo lijst ongemoeid bij de optie die alleen cellen selecteert.

CloseAllWorkbooksAndQuit

CloseAllWorkbooksAndQuitExcel.zip (01 Okt 2015, gedownload: 636 keer) Versie 1.0 build 001.

De nieuwe MDI interface die werd geintroduceerd met Excel 2013, maakt het erg lastig om alle openstaande werkmappen en Excel zelf te sluiten. Deze kleine invoegtoepassing voegt een knop "QUit Excel" toe aan het Bestand menu dat ervoor zorgt dat alle openstaande mappen gesloten worden en vervolgens Excel wordt gesloten. Tevens is een sneltoets voorzien: control+q.

SheetTools

SheetTools.zip (04 Mei 2015, gedownload: 1,469 keer) Versie 1.0 build 001.

Dit bestand hoort bij mijn artikel over hoe je een Excel add-in bouwt

HeaderFooter

HeaderFooter.zip (28 januari 2008, gedownload: 11,575 keer) Versie 1.0 build 006.

Kop en voet-teksten beheren kan in Excel een lastige klus zijn. Met dit kleine tooltje wordt dit eenvoudiger gemaakt. U krijgt een toolbar met dropdown/edit boxjes waarmee u direct de kop- en voetteksten per werkblad kunt instellen. U kunt ook snel op 1 bepaald werkblad de koptekst kiezen die op een ander werkblad is ingesteld.

SetupUtility

SetupUtility.zip (Bijgewerkt op 6 mei 2008, gedownload: 13,757 keer)

Als je een leuke invoegtoepassing gemaakt hebt (dit artikel laat zien wat daarbij komt kijken), dan is dit een handig bestandje om deze te laten installeren. Met dit bestand hoef je slechts 4 cellen in te vullen en je invoegtoepassing kan middels 1 druk op de knop worden geinstalleerd of verwijderd.

Toegevoegd: Verwijdert nu automatisch verwijderde invoegtoepassingen uit de lijst van invoegtoepassingen.

UpdateAnAddin

UpdateAnAddin.xls (Bijgewerkt: 19 februari 2007, gedownload: 16,544 keer)

Stel je hebt een invoegtoepassing gemaakt (zie dit artikel hoe je zoiets doet), dan is een methode om het bestand automatisch te laten updaten een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je gebruikers automatisch bug fixes en nieuwe versies verkrijgen. Dit bestand laat zien hoe je deze functionaliteit in je invoegtoepassing kunt opnemen.

ShowTableOnUserform

ShowTableOnUserform.zip (14 mei 2008, gedownload: 9,503 keer)

Laat zien hoe de kolombreedtes van een listbox automatisch kunnen worden bepaald. Zie ook dit artikel.

FixLinks2UDF

FixLinks2UDF.zip (02 June 2008, Downloaded: 5,741 times)

Een demo bestand dat laat zien hoe je #Naam! fouten vermijdt in bestanden die gebruik maken van UDF's in jouw invoegtoepassing.errors for workbooks that use UDFs that reside in an add-in. Lees dit artikel om uit te vinden hoe dit werkt.

QueryManager

QueryManager.zip (build 017, 23 september 2010, gedownload: 14,826 keer)

Deze invoegtoepassing is gemaakt in samenwerking met Dick Kusleika. Het vergemakkelijkt het werken met queries. Men kan hiermee:

1. De SQL string en de connect string van queries en draaitabellen bewerken;

2. Parameters toevoegen;

3. Het pad naar de gegevensbron veranderen.

AutosafeVBE

AutoSafeVBE.zip v1.0  (build 026, 6 augustus 2007, gedownload: 19,508 keer)

Deze invoegtoepassing maakt op ingestelde tijden een kopie van alleen de VBA componenten naar een ingestelde map. Van elke component wordt een vooraf instelbaar aantal kopieën bewaard. Op deze manier kunt u terug gaan naar een oudere versie van uw VBA code. Omdat slechts de VBA componenten worden opgeslagen werkt de invoegtoepassing snel. Zowel Excel als Word versie in de zip file!

Non linear Least Squares

nonlinearls.zip (12 Apr 2012, gedownload: 11,803 keer) Fit complexe functies zoals y=exp(a.x).sin(x) + b gebruik makend van de kleinste kwadraten methode

ExcelVBEMultilineSR

ExcelVBEMultilineSR.zip (Versie 1.0, Build 004, 27 nov 2008, Gedownload: 7,422 keer)

Deze tool maakt zoeken en vervangen mogelijk in de Visual Basic Editor van Excel. Het bijzondere eraan is, dat je kunt zoeken naar meerdere regels code onder elkaar en die vervolgens kunt vervangen door meerdere regels.
PAS OP: ALFA VERSIE. GEBRUIK OP EIGEN RISICO!!!

CopyVBAProject

CopyVBAProject.zip (Versie 1.0, Build 007, 05 okt 2007, gedownload: 8,358 keer)

Met deze utility kan je de VBA componenten van werkmap A naar werkmap B kopieëren.
Build 004: bestaande modules worden vervangen
GEBRUIK OP EIGEN RISICO!!!

PerformanceClass

PerformanceClass.zip (Versie 1.0, Build 001, 20 Aug 2014, gedownload: 1,851 keer)

Dit voorbeeld bestand laat zien hoe je middels een klasse module de snelheid van je VBA code kunt meten. Zie Een klasse module om de performance van VBA code te meten voor uitleg.

ExportVBAProject

ExportVBAProject.zip (Versie 1.0, Build 005, 1 Sep 2015, gedownload: 4,381 keer)

Met deze utility kan je alle VBA componenten van werkmap A exporteren naar één tekst bestand. Handig als je de inhoud van twee versies van een VBA project wil vergelijken, bijvoorbeeld middels deze gratis tool: ExamDiff

TrustedDocumentManager

TrustedDocumentManager.zip (Versie 1.0, Build 001, 10 okt 2013, gedownload: 2,111 keer)

Met deze utility kan je je lijst met vertrouwde Excel bestanden beheren. Deze lijst kan je momenteel alleen volledig leegmaken, waarna al je bestanden niet langer vertrouwd zijn en je dus weer op enable macro's moet drukken. Met dit tooltje kan je één of meer bestanden uit de lijst verwijderen, maar bijvoorbeeld ook alleen de ontbrekende bestanden verwijderen.

Excel 2010 en hoger!

ObjectLister

Objectlister.zip (Versie 1.0, Build 003, 1 oktober 2008, gedownload: 11,796 keer)

Hiermee kunt u alle objecten, eigenschappen en methoden tonen die horen bij een bepaald object. Zie de ObjectLister pagina voor meer informatie.

Treeview

Een treeview control die helemaal in VBA is gemaakt en die de common controls treeview overbodig maakt. Werkt in alle Office versies vanaf Office 2000, inclusief 64 bits en MAC office. Tip: De documentatie vindt u in de Excel download.

De Excel download bevat de documentatie over de treeview (op de werkbladen van dat bestand), dus ik beveel aan om dat bestand in ieder geval ook te downloaden.

Excel treeview werkmap (build 024, 20 Mei 2013, gedownload 18,793 keer)

Word treeview document (build 024, 20 Mei 2013, gedownload 5,367 keer)

Access treeview database (build 024, 20 Mei 2013, gedownload 15,619 keer)

Zie het bijbehorende artikel: An MSForms (all VBA) treeview

ControlLister

ControlLister.zip (10-7-2014, gedownload: 3,806 keer)

Tool die alle controls op uw userforms op een werkblad vermeld. Inclusief code om de userforms opnieuw op te bouwen op basis van die tabel. N.B.: De tool kan niet goed overweg met multipage controls.

Door VBA bestuurde kringverwijzingen

VBADrivenCircularReferences.zip (11 Februari 2015, gedownload: 950 keer)

Dit bestand laat zien hoe je met VBA kringverwijzingen kunt besturen. Zie: Kringverwijzingen in Excel: Hoe in te richten

AutoChrt

AutoChrt.zip (2 maart 2015, gedownload: 20,329 keer)

Een hulpprogrammaatje om makkelijk grafieken te maken van data in een tabel. Biedt de mogelijkheid om snel de verschillende kolommen in de tabel als x of als y waarden te kiezen. Bevat een blad waar de data in geplakt kunnen worden en een blad met de grafiek.

ChartAnEquation

ChartAnEquation.zip (1 mei 2005, gedownload: 11,617 keer)

Demonstreert een methode om een grafiek te maken van een wiskundige vergelijking y=f(x). zie dit artikel voor uitleg.

ControlHandler

ControlHandler.zip   (17 Juni 2005, gedownload: 9,232 keer)

Demonstreert een methode om de events te verwerken van een veelheid aan besturingselementen op een werkblad met behulp van 1 klassenmodule. Zie dit artikel voor een uitleg.

CatchPasteDemo

CatchPasteDemo.zip (17 Dec 2007, Downloaded: 8,254 times)

Demonstreert hoe je kunt voorkomen dat een gebruiker -door te plakken- de struktuur van je werkmap verknoeid. De download bevat twee mappen; één voor Excel 2003 en ouder en één voor Excel 2007, 2010 en 2013. Zie dit artikel voor een uitleg.

UndoHandler

UndoHandler.zip   (8 March  2006, Downloaded: 10,494 times)

Demonstratreerd hoe je wijzigingen die door VBA code zijn aangebracht kunt ongedaan maken. Zie dit artikel voor uitleg.

WatchOtherCell

WatchOtherCell.zip   (18 september 2012, gedownload: 9,441 keer)

Dit bestand maakt het bekijken van de inhoud van een werkblad met veel kolommen makkelijker. De utility toont de waarde van een opgegeven kolom op dezelfde rij als waar de cursor zich bevindt. Op deze manier kan men de waarde van cellen in bijvoorbeeld kolom BE in beeld houden terwijl elders op het werkblad wordt gekeken. De utility kan worden gebruikt door het Excel bestand te openen en vervolgens uit het menu Extra de optie "Watch Other Cell" te kiezen.

GetARange

GetARange.zip   (4 May 2006, Downloaded: 12,711 times)

Dit bestand demonstreerd een bug in de VBA Application.InputBox functie zoals hier beschreven. Tevens wordt een alternatief getoond.

EditOpenXML

EditOpenXML.zip   (6 Mei 2009, gedownload: 9,512 keer)

Zou het niet handig zijn als je de inhoud van een Office 2007 OpenXML bestand middels VBA zou kunnen bewerken? Nou, dat kan met de voorbeeld code in dit bestand. Een volledige beschrijving van de werking vind je hier.

Arg2Name

Arg2Name.zip   (8 februari 2001, gedownload: 17,171 keer)

Deze werkmap demonstreert een truc om een argument door te geven aan een formule in een gedefinieerde naam. Zoals gepubliceerd in David Hagers' EEE #9, te vinden op John Walkenbach's web site. Zie ook de Excel Namen pagina.

xlMenuFunDict

xlMenuFunDict.zip  (29 Jan 2003, gedownload: 21,119 keer)

Internationale versies van Office hebben een menu systeem in hun eigen taal. Ook de werkblad funkties van Excel zijn in de lokale taal gesteld. Om de communicatie met andere gebruikers met andere talen te vergemakkelijken, is deze utility gemaakt, die een lijst genereert van de menu's van alle Office pakketten. Tevens is er een vertaaltabel van Excel's funkties en xl4 macro funkties in opgenomen.Vragen, suggesties en opmerkingen

Laatste 8 commentaren van in totaal 68 (Toon ze allemaal):

 


Comment by: Jan Karel Pieterse (1/24/2014 1:55:27 PM)

Hoi Elco,

Ik snap het. Misschien is er een windows tool die ook in VBA kan zoeken? In ieder geval zou je http://www.mztools.com eens moeten proberen, die heeft een zoekfunctie die in ieder geval door al je geopende VBA projecten zoekt.

 


Comment by: Jean-Pierre Degroote (10/8/2014 8:12:42 PM)

Dag Jan Karel,

Ik "vond" onlangs je FollowCellPointer add-in. Daar kijk ik eigenlijk al jaren naar uit. Hoe vaak heb ik XL niet vervloekt omdat de cell niet meer gemarkeerd was bij het activeren van een andere applicatie.

Ben zelf bezig met een eigen add-in en heb dit reeds gemplementeerd in mijn dev versie. (Je add-in laden en via de eigen ribbon beschikbaar maken) Vooraleer ik dit ga releasen wil ik toch graag uw akkoord hiervoor.

We kunnen natuurlijk over een eenmalige donatie spreken maar je zal begrijpen dat ik als amateur geen licenties per gebruiker kan betalen, ik verdeel de add-in gratis.

Als je die wilt zien, geen probleem, je mag die zelfs op je website (heb ik niet) plaatsen maar dan liefst code protected. Ik hoor je graag.

 


Comment by: Jan Karel Pieterse (10/9/2014 9:44:59 AM)

Hallo Jean-Pierre,

Fijn dat je het eerst vraagt, dat doet vast niet iedereen :-)

Ik heb geen bezwaar, zolang je ergens in je applicatie of in de documentatie een kleine vermelding naar de herkomst plaatst en de commentaren in mijn originele code intact laat.

 


Comment by: Jan Wendt (3/31/2016 4:31:29 PM)

Steeds als ik een vb.frm in excel visual basic exporteer, en deze weer wil importeren krijg ik de foutmelding: Regel 2: de formulier- of MDIFormuliernaam UserForm1 wordt al gebruikt. Kan dit formulier niet laden.
Hoe kan ik dit oplossen.

met vriendelijke groet,

Jan Wendt

 


Comment by: Jan Karel Pieterse (3/31/2016 5:30:43 PM)

Hallo Jan,

Zorg ervoor dat er geen userform met die naam in je project staat.

 


Comment by: Jan Wendt (3/31/2016 9:45:26 PM)

Bedankt heb het reeds opgelost, moest het delen verwijderen.

 


Comment by: Jan Wendt (3/31/2016 9:54:17 PM)

Hallo Jan Karel,
Kun je mij misschien helpen hoe ik een scrollbar in mijn formulier kan maken Dit staat in de
Private Sub ScrollBar1_Change()
Hier moet een formule staan.

End Sub

Ik wil deze scrollbar nl gebruiken om door de records te scrollen, ik heb n.l. 9395 records.

Ik hoop dat je mij kunt helpen

 


Comment by: Jan Karel Pieterse (4/1/2016 11:03:48 AM)

Hallo Jan,

Een scrollbar waarin/waarop precies? Een userform, een Excel werkblad, een Access formulier, ...?

 


Heeft u vragen, suggesties of opmerkingen? Gebruik dan dit formulier.

Mocht uw vraag niet direct relevant zijn voor deze pagina, maar een algemene Excel vraag betreffen, dan adviseer ik om deze hier te stellen: www.eileenslounge.com.

Uw naam (verplicht veld):

Uw e-mail adres (Niet verplicht, dit adres wordt niet getoond)

Uw verzoek of commentaar:

Als u VBA code in uw commentaar plaatst, gebruik dan [VB] tags: [VB]Uw code[/VB].